Sipos Csaba

Sipos Csaba

SEO Szakértő

Remélem hasznosnak találod ezt a blogbejegyzésem. Oszd meg egy ismerősöddel, akinek segíthet ez az információ.

Ha többet szeretnél tudni erről a témáról, akkor csatlakozz a SEO klubomhoz, kattints ide.


Google Shopping hirdetés: Így optimalizáld a termék feed-et!

 • Start
 • /
 • Blog
 • /
 • Google Shopping hirdetés: Így optimalizáld a termék feed-et!
Google Shopping hirdetés: Így optimalizáld a termék feed-et!

Termékeket áruló kereskedők számára mondhatjuk, hogy a marketing stratégiájuk egyik kötelező elemének a Google Shopping hirdetéseknek kell lennie. 

A Google Shopping hirdetés az egyik leghatékonyabb PPC hirdetés típus, amit az e-kereskedők termékeik népszerűsítésére és az eladások számának növelésére használhatnak.

Mi is az a Google Shopping pontosan?

A Google Shopping hirdetés a Google Ads hirdetéskezelő platformon belül az egyik kampánytípus, amely lehetővé teszi e-kereskedők számára, hogy termékeiket képpel, névvel és árral együtt megjelenítsék azoknak az érdeklődőknek, akik releváns kulcsszavakra keresnek.

Ezek a hirdetések megjelenhetnek a Google találati oldal tetején, a szöveges hirdetési pozíciók fölött, vagy jobb oldalon, az összes találat mellett, ahogy az alábbi képeken is látható:

Hirdetés a találati oldal tetején:

Google Shopping hirdetés az oldal tetején.

Google Shopping hirdetés az oldal tetején.

Hirdetés az oldalsávban:

Google Shopping hirdetés az oldalsávban.

Google Shopping hirdetés az oldalsávban.

Hogyan tudsz létrehozni Te is ilyen hirdetést?

Ha e-kereskedő vagy és ki szeretnéd próbálni ezt a hirdetés típust, akkor létre kell hoznod egy Google Ads fiókot és egy Merchant Center fiókot, amennyiben még nem rendelkezel velük.

Ezen kívül rendelkezned kell egy termék feedel is, azaz egy olyan termék adatokat tartalmazó fájllal, ami a Google szabályai szerint tartalmazza a kért termék információkat. 

A Google algoritmusa a termék fájlban található adatok alapján fogja megtanulni, hogy milyen kulcsszavakra és milyen keresésekre jelenítse meg a termékeidet, hogy azok passzoljanak a keresők elvárásaihoz.

Miért érdemes optimalizálni a termék feed-et?

A hazai e-kereskedelem rohamos tempóban növekszik, 2020-ban 51,2%-kal nőtt az egy évben nyitott webáruházak száma 2019-hez képest.

Az E-kereskedelem növekvő térhódítása.

Az E-kereskedelem növekvő térhódítása.

Újabb és újabb webáruházak nyílnak gombamódra, amelyek mind hirdetik termékeiket – a Google Shopping használatával is – ezért elkerülhetetlen, hogy megfelelően optimalizáljuk és állítsuk be a hirdetéseket. Csak így tudunk megbizonyosodni arról, hogy azok jobb helyen és többször jelenjenek meg, mint a versenytársak kampányai.

Hogyan optimalizáljuk a termék feed-et?

Az alábbiakban több olyan praktikát mutatunk be, amelyekkel jobb eredményekre tehetsz szert a Google Shopping kampányokkal:

 1. Szükséges termékadatok megléte
 2. Az elutasított termékek számának csökkentése
 3. A termék nevének optimalizálása
 4. Differenciálás

Nézzük meg ezeket egyesével!

1) Szükséges termékadatok megléte

Ahogy fentebb említettük, ahhoz, hogy el tudd indítani a Shopping hirdetést, minden termékednek rendelkeznie kell a kötelező termék adatokkal.

Ezek nélkül a termék elutasításra kerül a Merchant Centerben és nem fog megjelenni az érdeklődőknek. Fontos, hogy a termékek ellenőrzése akár több napig is eltarthat, így mindenképp tartsd a szemed az engedélyezések alakulásán.

Ilyen kötelező termék specifikációk például:

 • Márka
 • GTIN
 • Eladási ár
 • Termék típus
 • Google termékkategória
 • Kép link
 • Raktárkészlet

2) Az elutasított termékek számának csökkentése

Miután a Google végzett a termékek ellenőrzésével, azok engedélyezett vagy elutasított állapotba kerülnek.

termékek elutasítását okozhatják hiányzó termék információk, a Google hirdetési szabályának megszegése – például tiltott termékek hirdetése, vagy akár  termékleírásban található hibák is.

Ezért kiemelten fontos, hogy a hirdetés létrehozása előtt tisztában legyél az összes elvárással és előírással, hogy ezek ne akadályozzák a termékeid megjelenítését.

Érdemes arról is tudnod, hogy amennyiben túl sok elutasított termékkel rendelkezel a Merchant Center-ben (ennek a pontos számát vagy arányát csak a Google ismeri), a fiókod akár tiltásra is kerülhet. Ezért mindenképpen törekedj arra, hogy minimalizáld az elutasított termékek számát a hibák kijavításával.

3) Termék nevének optimalizálása

Hirdetések futtatása közben azt is tapasztalhatod, hogy kevés a megjelenés, esetleg alacsony az átkattintási arány. Ezt javíthatod a termék nevének optimalizálásával. Mivel ez megjelenik a hirdetésben, a termék név közvetlenül befolyásolja a kampány eredményességét.

A termék neve maximum 150 karakter lehet, viszont általában ennek csak a töredéke jelenik meg a hirdetésnél.

A terméknevet az alábbiak szerint érdemes felépíteni:

Márka + Termék típus/Kategória + Jellemzők

Például:

 • GAL A-vitamin 30 ml
 • AEG 10 terítékes mosogatógép FSE72517P
 • Jordan Max Aura férfi edzőcipő 40 Méret
 • LYCKSELE MURBO habszivacs matrac 140×188 cm

4) Differenciálás

Valószínűleg már az előző tippekkel is javítani tudod a termékeid megjelenését, viszont ha olyan konkurenseid vannak, akik szintén odafigyelnek a minőségi hirdetési kampányokra, akkor még ennél is tovább kell menned.

A hirdetések hibátlan beállítása és a termékek optimalizálása mellett még tudod differenciálni a hirdetéseidet egyedi értékek kiemelésével.

Ilyen lehetőség például a vásárlói értékelések megjelenítése. Azt már biztosan eddig is tudtad, hogy az egyik legjobb marketingfogás a vásárlói ajánlások és értékelések bemutatása, de eszedbe jutott már, hogy ezeket a Google Shopping hirdetésekben is alkalmazd?

Ennek a feltétele az, hogy az összes termékedre nézve legalább már 50 vásárlói értékeléssel rendelkezz webáruházadban.

Ezen kívül olyan értékelés aggregátor szoftverrel kell gyűjtened a visszajelzéseket, amelyből a Google ki tudja nyerni ezeket.

FAQ – Gyakran ismételt kérdések

Mi az a Google Shopping hirdetés?

A Google Shopping hirdetés egy online hirdetési forma, amely lehetővé teszi, hogy a webáruházak termékeit közvetlenül a Google keresőjében jelenítsék meg képekkel, árakkal és rövid leírásokkal.

Mi az a termék feed?

A termék feed egy olyan adatfájl, amely tartalmazza a webáruház termékeinek adatait, mint például a terméknevet, az árat, a képeket és a leírásokat. A termék feed-et használják a Google Shopping hirdetések létrehozásához.

Hogyan optimalizálhatom a termék feed-et?

A termék feed optimalizálása magában foglalja az adatok pontos és részletes kitöltését, a terméknevek és leírások javítását, valamint a megfelelő kategóriák és címkék hozzáadását. Minél jobban optimalizálod a termék feed-et, annál hatékonyabbak lesznek a Google Shopping hirdetéseid.

Miért fontos a termék feed optimalizálása?

A termék feed optimalizálása kulcsfontosságú a Google Shopping hirdetések sikeressége szempontjából. Az optimalizált termék feed segít abban, hogy a hirdetéseid pontosabban célzottak legyenek, és jobban megfeleljenek a felhasználók keresési szándékának, ami növeli a konverziós arányt és a bevételt.

Milyen gyakran kell frissíteni a termék feed-et?

A termék feed-et rendszeresen frissíteni kell, különösen akkor, ha változnak a termékek adatai, mint például az árak, a készlet vagy a leírások. A Google ajánlása szerint legalább hetente egyszer frissítsd a termék feed-et.

Összefoglalás

A Google Shopping hirdetés egy olyan kampánytípus, amely mára már minden e-kereskedő számára kötelezővé vált. Viszont a folyamatosan növekvő konkurencia miatt egyre nehezebbé válik a termékek megjelenítése és az átkattintási arány növelése.

Szerencsére vannak olyan termék feed optimalizálási praktikák, amelyek segíthetnek abban, hogy még több embert érj el termékeiddel és sikeresen növeld eladásaid számát. Ilyen trükk például a vásárlói visszajelzések megjelenítése a hirdetésben vagy a termék nevének optimalizálása.

Szabó Nikoletta

Szabó Nikoletta

A cikk szerzője

Biró-Szabó Nikoletta a Rocketing Marketing Ügynökség egyik alapítója és stratégája. Az ügynökségen belül marketing stratégiával, tartalom marketinggel és közösségi médiával foglalkozik B2B és B2C piacon.

Emellett elindította az itszovegiras.hu weboldalát, ami kifejezetten olyan IT cégeknek nyújt szövegírási szolgáltatást angol és magyar nyelven, amelyek nem tudják hatékonyan átadni a termékük értékeit a célközönség számára.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>