Sipos Csaba

Sipos Csaba

SEO Szakértő

Remélem hasznosnak találod ezt a blogbejegyzésem. Oszd meg egy ismerősöddel, akinek segíthet ez az információ.

Ha többet szeretnél tudni erről a témáról, akkor csatlakozz a SEO klubomhoz, kattints ide.


Mi a mesterséges intelligencia? AI az online marketingben!

 • Start
 • /
 • Blog
 • /
 • Mi a mesterséges intelligencia? AI az online marketingben!
Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (AI) nem csupán egy korszerű technológia, hanem egy olyan terület, ami jelentős hatást gyakorol az üzleti világra. Az AI rendszerek lehetővé teszik a gépeknek a tanulást és az önálló döntéshozatalt, ami számos területen kiemelkedő eredményekhez vezet.

Ez a cikk részletesen bemutatja, hogy mi ez az új technológia, és mire használják az üzleti környezetben, és hogy Te ezt az innovatív technológiát hogyan tudod felhasználni a vállalkozásod fejlesztéséhez.

Ha vállalkozó vagy és szeretnéd kihasználni ezeket a lehetőségeket az online marketing terén, olvasd tovább ezt a cikket, és csatlakozz SEO klubomhoz, ahol  több kapcsolódó információt is találsz a témában.

Először is kezdjük az alapokkal, a megértéssel majd nézzük meg, hogy a saját vállalkozásodban hogyan tudod kihasználni az AI adta lehetőségeket.

Ha valamelyik része nem érdekel a témának, akkor csak navigálj a fenti menüben a neked megfelelő részhez.

A mesterséges intelligencia jelentése

A mesterséges intelligenciát más néven MI, vagy AI-nak nevezik, az angol "Artificial Intelligence" rövidítéséből, ez egy olyan technológiai terület, ami arra törekszik, hogy a gépeket olyan képességekkel ruházza fel, amik eddig kizárólag az emberi intelligencia sajátjai voltak.

Ilyen képességek például a tanulás, a problémamegoldás, a döntéshozatal, a beszéd és a nyelv értelmezése. 

Az AI fejlesztők célja, hogy olyan algoritmusokat és rendszereket hozzonak létre, amik képesek összetett feladatok elvégzésére, a környezetük megértésére és az emberi interakciók utánzására.

Ez a technológia különösen fontos az üzleti világban, ahol az automatizáció és a hatékony adatelemzés kulcsfontosságú lehet a versenyképesség fenntartásában.

A mesterséges intelligencia azonban nem csupán egyetlen technológia; sokkal inkább egy összetett rendszer, ami különböző technikákat, mint például a gépi tanulás (machine learning), a mély tanulás (deep learning) és a természetes nyelvfeldolgozás (NLP) ötvözi. 

A mesterséges intelligencia egy összetett rendszer, ami különböző technikákat ötvöz.

A mesterséges intelligencia egy összetett rendszer, ami különböző technikákat ötvöz.

Ezek a technológiák lehetővé teszik a gépek számára, hogy nagy mennyiségű adatot elemezzenek és tanuljanak belőle, anélkül, hogy emberi beavatkozásra lenne szükség.

Ez különösen hasznos az olyan vállalkozók számára, mint Te, akik az online marketing és a keresőoptimalizálás feladatait saját házon belül szeretnétek elvégezni, mivel az AI képes felismerni a fogyasztói trendeket, javítani a keresőmotorokban való láthatóságot, és hatékonyabbá tenni az online kampányokat.

Az AI története: a fejlődés mérföldkövei

A technológia fejlődésének szakaszait érdemes két részre bontani, ezeket itt látod a főbb fejlődési mérföldkövekkel.

Korai/kezdeti szakaszok, amik megalapozták ezt a technológiát:

 • 1950-es évek: Az MI története a 20. század közepén kezdődik, amikor Alan Turing megalkotta a "Turing-tesztet", amely a gépek intelligenciáját mérte.
 • 1956: John McCarthy, aki a "mesterséges intelligencia" kifejezést is meghonosította, a Dartmouth Konferencián összegyűjtött kutatókat inspirálta arra, hogy a gépi intelligencia lehetőségeit kutassák, szintén ő fejlesztette ki a Lisp programozási nyelvet, ami az AI fejlesztések alapját képezte.
 • 1957: Frank Rosenblatt bemutatja a Perceptront, az első modern neurális hálózatot, amely képes volt tanulni és egyszerű döntéseket hozni. A Perceptron algoritmus megalapozta a neurális hálózatok fejlesztését és a gépi tanulás jövőbeli előrehaladását. 
 • 1960-as és 1970-es évek: Ezekben az évtizedekben a kutatások elsősorban a szabályalapú rendszerekre és a problémamegoldásra összpontosítottak. Megjelent az első sikeres tudásrendszer-alapú program, ami bemutatta a szimbolikus érvelés hatékonyságát.
 • 1996: Az IBM Deep Blue szuperszámítógépe sakkban mérettette meg magát a nagymester Garry Kasparov ellen, ezzel bemutatva az MI stratégiai játékokban rejlő potenciálját és a gépi intelligencia képességei

A további modernkori fejlődési mérföldkövek:

A nagyobb technológiai átörést jelentő, a jelenlegi technológia megalapozására szolgáló mérföldköveket az alábbi listában találod.

 • 1980-as és 1990-es évek: Ez az időszak a gépi tanulás, különösen a neurális hálózatok és az algoritmusok fejlesztésének fellendülését hozta magával.
 • 2000-es évek: Az MI fejlődésének ebben a szakaszában megjelentek az első valódi alkalmazások, mint például a szövegfelismerés, az arcfelismerés és az automatizált ajánlórendszerek.
 • 2010-es évek-től napjainkig: Az MI technológiája exponenciálisan nőtt, lehetővé téve a mély tanulást, az összetettebb természetes nyelvfeldolgozást és a személyre szabott online marketing stratégiák kialakítását. Ez a fejlesztés ma már széles körben alkalmazott technológia a vállalkozásoknál, beleértve az online marketing és SEO területeit is.

A 2010-től felhalmozódó hatalmas mennyiségű digitális információmennyiség, és az Nvidia által készített nagy kapacitású, gyors számolási sebességre képes videókártya (GPU) alapú chipek adtak igazán nagy lendületet az AI fejlődésének, az áttörést ezek segÍtségével érhettük csak el.

A nagy teljesítményű AI rendszerek már képesek megírni a saját szoftvereiket.

A nagy teljesítményű AI rendszerek már képesek megírni a saját szoftvereiket.

Ezek a dátumok és események az AI történetének kulcsfontosságú állomásait jelölik, megmutatva, hogy a technológia hogyan fejlődött az elmúlt évtizedekben, és hogyan vált elengedhetetlen részévé a modern üzleti világnak. – Ha a teljes AI fejlődési, fejlesztési idővonal érdekel, akkor azt itt találod.

Miért fontos ez a technológia?

Az MI fontosságát a modern üzleti és technológiai környezetben az adja, hogy képes automatizálni a rutin feladatokat, javítani a hatékonyságot, és új lehetőségeket nyitni az innovációra és a problémamegoldásra. 

Az MI felhasználási területei, mint például az adatelemzés, az ügyfélkapcsolatok kezelése, vagy az online marketing optimalizálása, lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy gyorsabban reagáljanak a piaci változásokra, jobban megértsék az ügyfelek igényeit, és hatékonyabban használják fel az elérhető adatokat a döntéshozatalban.

Továbbá, az AI technológiai előnyei meghaladják a puszta üzleti alkalmazásokat.

Hozzájárul az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem, és még sok más terület fejlődéséhez is. Például az AI képes segíteni a diagnosztikai eljárásokban, az oktatási anyagok személyre szabásában, vagy akár a környezeti fenntarthatósági stratégiák kidolgozásában. 

Az MI képes segíteni a diagnosztikai eljárásokban, az oktatási anyagok személyre szabásában, vagy akár a környezeti fenntarthatósági stratégiák kidolgozásában.

Az MI képes segíteni a diagnosztikai eljárásokban, az oktatási anyagok személyre szabásában, vagy akár a környezeti fenntarthatósági stratégiák kidolgozásában.

Ezek az alkalmazások nem csak a gazdasági, hanem a társadalmi és környezeti jólét javításához is hozzájárulnak, ami megmutatja az AI kiterjedt hatását és jelentőségét a modern világban.

Hogyan működik a mesterséges intelligencia?

Az MI működése összetett és sokrétű. 

Alapvetően az AI rendszerek képesek olyan feladatokat elvégezni, amiket hagyományosan az emberi kognitív funkciókhoz kapcsolnak, mint például a beszéd értelmezése, játékokban való részvétel, és mintázatok azonosítása.

Ezek a rendszerek általában úgy tanulnak meg feladatokat elvégezni, hogy hatalmas mennyiségű adatot dolgoznak fel, mintázatokat keresnek, és ezek alapján alakítják ki saját döntéshozatali módszereiket.

Néhány AI rendszer úgy van kialakítva, hogy felügyelet nélkül tanuljon, például egy videójátékot ismételten játszva, amíg végül megérti a szabályokat és megtanulja, hogyan nyerjen.

Az alábbi videóban további információkat találsz az AI-ról az AI Hungary jóvoltából.

Videó forrása: AI Hungary 

Az MI alapvetően három nagy kategóriába sorolható az algoritmusok tekintetében:

 • felügyelt tanulás,
 • felügyelet nélküli tanulás
 • és megerősítéses tanulás.

Az egyes kategóriák közötti különbség abban rejlik, hogy hogyan képzik őket, és hogyan működnek.

Felügyelt tanulás (Supervised learning)

Itt az algoritmusokat címkézett adatokkal táplálják, amelyek segítenek az algoritmusnak "megtanulni", hogyan javulhat fokozatosan egy feladatban anélkül, hogy kifejezetten erre a feladatra programozták volna.

Felügyelt tanulás (Supervised learning)

Felügyelt tanulás (Supervised learning)

Ezek az algoritmusok a történelmi adatokat használják fel bemenetként az új kimeneti értékek előrejelzéséhez.

További infók a felügyelt tanulásról itt.

Felügyelet nélküli tanulás (Unsupervised learning)

Ez a típusú algoritmusok nem címkézett adatokkal dolgoznak. Ezek az algoritmusok az unlabeled adatokat használják fel modellek létrehozására és a különböző adatpontok közötti kapcsolatok értékelésére, hogy több betekintést nyújtsanak az adatokba.

Felügyelet nélküli tanulás (Unsupervised learning)

Felügyelet nélküli tanulás (Unsupervised learning)

További infók a felügyelet nélküli tanulásról itt!

Ezek az algoritmusok különféle módon kerülnek alkalmazásra a gyakorlatban, attól függően, hogy milyen típusú feladatot kell megoldaniuk.

Az MI algoritmusainak működése központi eleme a modern technológiai megoldásoknak, és ezek ismerete alapvető fontosságú a mesterséges intelligencia megértésében.

Megerősítéses tanulás (Reinforcement learning)

Ez a tanulási módszer olyan algoritmusokon alapul, amelyek döntéseket hoznak és azokból tanulnak, miközben próbálják maximalizálni a jutalmakat egy adott környezetben.

Az algoritmus teszteli a különböző stratégiákat és azok hatásait, majd a pozitív eredményeket "jutalmazza", ezzel segítve az algoritmust abban, hogy jobban teljesítsen a jövőben. 

Megerősítéses tanulás (Reinforcement learning)

Megerősítéses tanulás (Reinforcement learning)

Ez a tanulási módszer azon alapul, hogy egy algoritmus vagy ügynök (agent) kísérleti úton próbálja meg megtalálni a helyes megoldásokat egy adott feladatra egy kontrollált környezetben. – Ezt látod a fenti képen.

Az ügynöknek fel kell fedeznie a környezetét és az akciói révén megtanulnia az optimális módszert egy bizonyos cél eléréséhez.

Azokat a cselekedeteket, amelyek közelebb viszik az ügynököt a céljához, pozitívnak tekintik, míg a kudarcba végződőket negatívnak.

A megerősítéses tanulás nem igényli az adatok előzetes betáplálását az ügynökbe, ellentétben a felügyelt és a felügyelet nélküli tanulási technikákkal. Az ügynök kizárólag a saját tapasztalataiból tanul, így idővel javul a döntéshozatali képessége, mivel adatokat gyűjt a korábbi kísérleteiből

Ez a tanulási típus különösen hasznos olyan környezetekben, ahol a változó körülmények között kell hatékony döntéseket hozni, például stratégiai játékokban vagy komplex optimalizálási problémák megoldásában.

A megerősítéses tanulásról bővebben itt olvashatsz.

AI-technológiák: gépi tanulás és mély tanulás, természetes nyelvfeldolgozás (NLP)

Az MI-technológiák között a gépi tanulás, a mély tanulás és a természetes nyelvfeldolgozás (NLP) kiemelkedő szerepet kapnak. Ezek a technológiák különböző módszereket alkalmaznak, hogy lehetővé tegyék a gépek számára az emberi nyelv értelmezését, a tanulást és a döntéshozatalt.

Gépi tanulás (ML – Machine learning)

A gépi tanulás (ML) az AI egyik alága, amely olyan algoritmusokra épül, amelyeket adatkészleteken való tréning segítségével tanítanak be.

A gépi tanulás folyamata.

A gépi tanulás folyamata.

Ezek az algoritmusok lehetővé teszik a gépek számára, hogy olyan feladatokat végezzenek el, amelyeket hagyományosan csak az ember tudna elvégezni, mint például képek kategorizálása, adatok elemzése vagy árak ingadozásának előrejelzése.

Az ML nem csak a feladatok elvégzésére képes, hanem arra is, hogy a gépek tanulni tudjanak anélkül, hogy kifejezetten erre programozták volna őket, így különféle területeken alkalmazhatók, mint például chatbotok, nyelvfordítás, önvezető járművek és orvosi diagnózisok. További infók a gépi tanulásról itt.

Mély Tanulás (Deep Learning)

A mély tanulás olyan technológia, amely lehetővé teszi a számítógépek számára, hogy az emberi agy működését utánozzák. 

Ez a módszer arra tanítja a számítógépeket, hogy önállóan tanuljanak és döntéseket hozzanak anélkül, hogy kifejezetten erre programozták volna őket.

A gépi tanulás és mélytanulás közötti különbségek.

A gépi tanulás és mélytanulás közötti különbségek.

Például a mély tanulás lehetővé teszi a számítógépek számára, hogy különböző kutyafajtákat ismerjenek fel a példák feldolgozása révén, vagy egyes kutyafajokat megkülönböztessenek más tárgyaktól.

Csivava és a Muffin megkülönböztetése AI eszközzel.

Csivava és a Muffin megkülönböztetése AI eszközzel teszt.

A mélytanulás mesterséges neurális hálózatokat használ, amelyek az emberi agy szerkezetét utánozzák. 

Ezek a hálózatok több rétegű csomópontokból állnak, és minden egyes csomópont az előző rétegből kapott bemenetet dolgozza fel, majd továbbítja a következő rétegbe.

A mély tanulás képes feldolgozni a strukturálatlan adatokat, mint például az audiofájlokat vagy a közösségi média bejegyzéseket, anélkül, hogy emberi beavatkozásra lenne szükség

Természetes Nyelvfeldolgozás (NLP – neuro-lingvisztikus programozás)

Az NLP az AI egyik ága, amely lehetővé teszi a gépek számára, hogy megértsék az emberi nyelvet, a működéséről itt olvashatsz bővebben.

Célja olyan rendszerek kialakítása, amelyek képesek szövegeket értelmezni és automatikusan végrehajtani feladatokat, mint például a fordítás, helyesírás-ellenőrzés vagy témakategorizálás.

Az NLP két fő technikát alkalmaz a szövegek értelmezésére:

 • a szintaktikai elemzést, amely a nyelvtani szabályok alapján elemzi a szöveget, 
 • és a szemantikai elemzést, amely a szöveg jelentésének megértésére összpontosít. 

Az NLP alkalmazásai közé tartozik a tokenizálás, a szófaj-címkézés, a lemmatizálás, és a gyakori, de jelentés szempontjából nem releváns szavak eltávolítása.

Ezek a technológiák jelentősen hozzájárulnak az AI alkalmazásainak sokszínűségéhez és hatékonyságához, lehetővé téve a gépek számára, hogy olyan feladatokat végezzenek el, amelyek korábban csak az emberi intelligencia kizárólagos területének számítottak.

Mik a neurális hálózatok?

A neurális hálózatok olyan gépi tanulási modellek, amelyek az emberi agy működését és szerkezetét próbálják utánozni. 

Ezek összetett hálózatokból állnak, amelyek összekapcsolt csomópontokból, vagy neuronokból épülnek fel, és együttműködve komplex problémák megoldására törekednek.

Neurális hálózat működése

Neurális hálózat működése

A neurális hálózatokat mesterséges neurális hálózatoknak (ANN) vagy mély neurális hálózatoknak is nevezik, és ezek a mély tanulási technológia egyik formáját képviselik, amely az AI szélesebb területéhez tartozik.

Széles körben alkalmazzák őket különböző alkalmazásokban, mint például a képfelismerés, előrejelző modellezés és természetes nyelvfeldolgozás (NLP).

Mi az a neurális hálózat és hogyan működik? – Erről van szó a fenti videóban. Ha nem értesz angolul, akkor kapcsold be a magyar feliratot a videón.

Az ANN-ek működése magában foglalja a sok processzort, amelyek párhuzamosan működnek és rétegekben, vagy szinteken rendeződnek.

Az első szint fogadja a nyers bemeneti információkat, és minden következő szint a megelőző szint kimenetét kapja meg, nem pedig a nyers bemenetet.

Az utolsó szint termeli a rendszer kimenetét.

Minden feldolgozó csomópontnak saját kis tudásbázisa van, beleértve azt, amit látott, és azokat a szabályokat, amelyekkel eredetileg programozták vagy amelyeket maga fejlesztett ki.

A neurális hálózatok adaptívak, vagyis magukat módosítják, ahogy tanulnak az eredeti képzésből és a következő futásokból kapott információkból

A neurális hálózatok tanulása tipikusan azzal kezdődik, hogy nagy mennyiségű adatot kapnak.

A képzés magában foglalja a bemenet biztosítását és azt, hogy megmondják a hálózatnak, mi legyen a kimenet.

Például egy olyan hálózat kialakításához, amely felismeri a színészek arcát, az eredeti képzés során színészek, nem színészek, álarcok, szobrok és állatok arcainak sorozatát tartalmazhatja.

A bemenet minden egyes eleme mellé tartozik egy megfelelő azonosítás, például a színészek nevei vagy "nem színész" vagy "nem ember" információk. A válaszok megadása lehetővé teszi a modell számára, hogy beállítsa belső súlyozásait a feladata jobb elvégzéséhez.

További infókat a neurális hálozatokról, és ezek működéséről ezen a linken találsz.

A mesterséges intelligencia típusai: szűk AI (ANI), általános AI (AGI), mesterséges szuper intelligencia (ASI)

A mesterséges intelligencia három fő típusát különböztethetjük meg: szűk MI (ANI), általános MI (AGI) és mesterséges szuperintelligencia (ASI).

A mesterséges intelligencia 3 fő típusa a képességeik szerint.

A mesterséges intelligencia 3 fő típusa a képességeik szerint.

Szűk MI (ANI - Artificial Narrow Intelligence)

Az ANI, más néven gyenge MI, olyan mesterséges intelligencia, amit konkrét feladatok elvégzésére terveztek és képeztek ki, anélkül, hogy általános problémamegoldó képességekkel rendelkezne, mint az ember. 

Ez a legelterjedtebb AI típus, amit ma használunk, például okos termosztátok, ajánló rendszerek, keresőmotorok, virtuális személyi asszisztensek, kép- és hangfelismerő rendszerek, valamint chatbotok formájában.

Általános MI (AGI - Artificial General Intelligence)

Az AGI, más néven erős MI, olyan képességekkel rendelkezik, amelyek lehetővé tennék számára, hogy bármilyen intellektuális feladatot megértsen, megtanuljon és elvégezzen, amelyet egy ember képes. 

Ez magában foglalja az érvelést, a tudatosságot és az érzelmi megértést is. 

Jelenleg az AGI kutatásának fókuszában áll, de nagyrészt elméleti jellegű marad, tekintettel az emberi intelligencia komplexitásár.

Mesterséges Szuperintelligencia (ASI - Artificial Super Intelligence)

Az ASI a számítógépek képességeinek olyan szintjét jelöli, amely meghaladja az emberi képességeket. Nem csupán az emberi intelligencia replikálása, hanem annak exponenciális finomítása és fejlesztése.

Az ASI potenciális alkalmazásai közé tartozik a korszakalkotó problémamegoldás, például betegségek gyógyítása vagy a globális problémák, mint például az éghajlatváltozás megoldása.

Az ASI még a jövő lehetőségei között van, de jelentős etikai aggályokat vet fel, beleértve a technológia esetleges visszaéléseit és az emberi autonómia kihívásait.

Ezek a MI típusok különböző fejlettségi szinteket képviselnek, az egyszerűbb, konkrét feladatokra specializálódott ANI-től az emberi intelligenciát meghaladó ASI-ig. Mindegyikük más-más módon járul hozzá az MI fejlődéséhez és alkalmazásaihoz.

Etika és adatkezelési kihívások: Ügyféladatok etikus felhasználása, MI-torzulás, AI átláthatóság és magyarázható MI, Deepfakes

Az etika, adatkezelési kihívások összetett kérdések, amelyek a technológia fejlődésével egyre fontosabbá válnak.

Az alábbiakban öt kulcsfontosságú területet nézünk át.

1) Ügyféladatok etikus felhasználása

Az ügyféladatok etikus kezelése kulcsfontosságú az MI fejlesztésében. Ez magában foglalja az adatvédelmi szabályok betartását, az adatok biztonságos tárolását és az ügyfelek hozzájárulásának megszerzését az adataik felhasználása előtt.

2) MI-torzulás

Az MI-torzulás három fő típusba sorolható:

 • rendszerszintű torzulás,
 • számítási és statisztikai torzulás,
 • valamint emberi kognitív torzulás.

Ezek a torzulások különböző módon jelenhetnek meg az MI rendszerekben, és negatív hatást gyakorolhatnak a döntéshozatalra és a felhasználói élményre.

3) AI átláthatósága és magyarázható MI

Az MI átláthatósága és működésének bemutatása kulcsfontosságú a felhasználók bizalmának, és az etikus alkalmazásnak fenntartásához.

Az algoritmusoknak az adott feladatoktól függően átvilágíthatónak kell lenniük, különösen olyan területeken, mint a büntető és igazságszolgáltatás, a hitelezés vagy a munkaerő-felvétel.

4) Deepfakes és hamis hírek

A deepfake technológia és a hamis hírek terjedése komoly kihívást jelent az MI etikájában. Az ilyen típusú tartalmak félrevezethetik a közvéleményt és veszélyeztethetik a társadalmi stabilitást.

Jogszabályi keretek és irányelvek

A jogszabályi keretek és az etikai irányelvek alkalmazása létfontosságú az MI etikus használatához.  Ezeket a szabályozási elemeket és irányelveket el kell készíteni.

Az ilyen keretek magukban foglalhatják az AI kockázatkezelési keretrendszereket, amelyek célja az AI kockázatok, beleértve a torzulásokat, minimalizálása. Ezek a keretrendszerek segíthetnek a szervezeteknek abban, hogy fókuszáljanak a kockázatokra és javítsák a kockázatkezelési gyakorlatokat.

A fenti videóban egy webinárt tudsz megnézni ami az AI etikai kérdéseivel foglalkozik.

Az eddig említett területek jelentős hatással vannak az MI fejlődésére és alkalmazására, és alapvető fontosságúak az etikus és felelős technológiai innováció szempontjából.

AI alkalmazások: ChatGPT, Google Bard, Midjourney,

A teljesség igénye nélkül felsorolok pár mesterséges intelligencia alkalmazást, amit már most használni tudsz az online marketingedben és a vállalkozásod egyéb feladataiban.

ChatGPT Chat alkalmazás

ChatGPT, az OpenAI által fejlesztett mesterséges intelligencia alapú chatbot, a természetes nyelvfeldolgozás (NLP) területén kínál kiemelkedő képességeket. 

A gépi tanulás és mély tanulási modellek segítségével képes szövegek generálására és megértésére. 

ChatGPT széles körű alkalmazásokkal rendelkezik, beleértve a tartalomgenerálást, az e-mail marketinget és a SEO-t.

A ChatGPT válaszadás kövben.

A ChatGPT válaszadás kövben.

A modell folyamatosan fejlődik, és képes interaktív módon válaszolni a felhasználói kérdésekre, valamint segíteni a különböző szövegalapú feladatokban.

A ChatGPT a válaszadáshoz már tudja böngészni az internetet, weboldalakat tud megnyitni és feltöltött fájlokat olvasni, elemezni.

Google Bard Chat alkalmazás

Google Bard, a Google által fejlesztett mesterséges intelligencia, hasonlóan a ChatGPT-hez, a természetes nyelvfeldolgozáson alapul. 

Bard képes ötleteket generálni, komplex témák összefoglalására, valamint különböző szövegek, például e-mailek, blogbejegyzések és vázlatok első verzióinak elkészítésére. Ez az eszköz különösen hasznos az ötletalkotás és a tartalomstratégia tervezése során. 

A Google Bard Chat felülete

A Google Bard Chat felülete

Bard új szöveget hoz létre minden lekérdezésre, különböző megközelítésekkel válaszolva ugyanarra a kérdésre, így segítve a tartalommarketinges tevékenységeket.

Midjourney képgeneráló szoftver

Midjourney egy mesterséges intelligencia alapú képgeneráló eszköz, amely különösen az online marketing területén lehet hasznos.

Képes lenyűgöző grafikák és vizuális anyagok létrehozására, amelyeket hirdetésekben, weboldalakon, blogbejegyzésekben és kampányokban lehet felhasználni.

Midjourney képgeneráló szoftver

Midjourney képgeneráló szoftver

Midjourney képes inspirálni és segíteni a kreatív folyamatokban, mint például a termékkoncepciók és az illusztrációs stílusok kialakításában. Emellett segíthet meglévő képek szerkesztésében és átalakításában, így időt és erőforrásokat takarítva meg a tervezési folyamat során.

Midjourney-vel készült kép, amiben kicseréltem a az arcot a saját fényképemmel.

Midjourney-vel készült kép, amiben kicseréltem a az arcot a saját fényképemmel.

Ezt a képet az AI képgenerátor készítette, majd kicseréltem az arcot egy feltöltött fotóval, ez lett a végeredmény.

Az AI használata az online marketingben: blogcikk generálás, közösségi média hirdetési szövegek, videó és hang generálás, stb.

Az online marketing területén számos feladatot lehet hatékonyan megoldani mesterséges intelligencia alapú alkalmazások segítségével, különösen a vállalkozók számára.

1) Tartalomgenerálás

AI-alapú eszközök, mint a ChatGPT, segíthetnek blogbejegyzések, cikkek és weboldal tartalmak generálásában. Ezek az eszközök képesek releváns és érdekes tartalmat létrehozni, ami növeli a weboldal látogatottságát és javítja a keresőoptimalizálás eredményeidet.

2) E-mail marketing

Mesterséges intelligencia segítségével a vállalkozók vonzó e-mail tárgysorokat és tartalmakat hozhatnak létre. Ezek az eszközök segítenek növelni az e-mail megnyitási arányokat és javítják az ügyfelek elkötelezettségét.

3) Keresőoptimalizálás (SEO)

AI-alapú eszközök, mint a ChatGPT, segíthetnek kulcsszavak és keresési szándékok kutatásában, valamint SEO-barát címek és tartalmak generálásában. Ezáltal javíthatják a weboldalak keresőmotoros láthatóságát.

A SEO PowerSuite cikk ChatGPT-vel javított verziója a Google-ben is helyezéseket javított.

A SEO PowerSuite cikk ChatGPT-vel javított verziója a Google-ben is helyezéseket javított.

Ha ismerjük a SEO szabályait, akkor a ChatGPT nagy segítségünkre lesz a szöveggenerálás és blogcikk írás terén. A SEO PowerSuite cikket itt találod, ha meg szeretnéd nézni.

4) Vizuális tartalom létrehozása

AI képgeneráló szoftver, mint a Midjourney, segítségével a vállalkozók lenyűgöző képeket és grafikákat hozhatnak létre hirdetésekhez, weboldalakhoz és közösségi média bejegyzésekhez.

Midjourney Bot képeket generál az online marketing tartalmaidhoz.

Midjourney Bot képeket generál az online marketing tartalmaidhoz.

Ez segít megragadni a célközönség figyelmét és növelni a márkaismertséget.

5) Piaci elemzés és fogyasztói betekintések

AI eszközök, mint a Google Bard vagy a ChatGPT, segíthetnek a piaci trendek és fogyasztói preferenciák megértésében. Ezek az információk segíthetik a vállalkozókat a célzott marketingstratégiák kialakításában.

6) Személyre szabott üzenetküldés

Mesterséges intelligencia segítségével a vállalkozók személyre szabott marketingüzeneteket küldhetnek különböző ügyfélcsoportoknak. Ez növelheti az ügyfél-elkötelezettséget és javíthatja az átalakulási arányokat.

FAQ – Gyakran ismételt kérdések

Mi a mesterséges intelligencia?

Az AI olyan számítógépes rendszerek összessége, amelyek emberi intelligenciát utánoznak különböző feladatok elvégzésében, mint például a tanulás, a problémamegoldás és a döntéshozatal. Ez a technológia olyan algoritmusokra és modellekre épül, amelyek lehetővé teszik a gépeknek, hogy önszerveződő módon tanuljanak és fejlődjenek adatok alapján, anélkül, hogy explicit programozást igényelnének.

Mi az az ál-MI?

Az ál mesterséges intelligencia, vagy "pseudo-AI", olyan technológia vagy rendszer, amely AI-nak tűnik, de valójában emberi beavatkozást igényel a működéséhez. Ezek a rendszerek gyakran egyszerűbb automatizált szkripteket vagy manuális emberi munkát használnak az AI-szerű válaszok előállítására, anélkül, hogy valódi gépi tanulási vagy önálló döntéshozatali képességekkel rendelkeznének. Az ál-AI gyakran megjelenik olyan alkalmazásokban, ahol az automatizálás látszatát kell fenntartani, miközben a háttérben emberek végzik a munkát, mint például bizonyos ügyfélszolgálati chatbotoknál.

Milyen veszélyei vannak a mesterséges intelligenciának?

Az MI veszélyei közé tartozik az adatbiztonsági kockázatok, például a személyes adatokkal való visszaélés lehetősége, ami adatvédelmi aggályokat vet fel. Továbbá, az előítéletesség és torzulás veszélye áll fenn, ha az MI rendszerek elfogult adatkészleteken tanulnak, ami torz eredményekhez és döntésekhez vezethet. Emellett fennáll a munkaerő-piaci diszrupció kockázata is, ahol az MI alkalmazásai felválthatják az emberi munkavállalókat bizonyos szektorokban, ezáltal munkahelyek megszűnéséhez vezetve.

Mit tud az új Bing?

Az új, AI-meghajtású Bing és Edge böngésző a keresések, böngészés és csevegés egyesítésével új felhasználói élményt nyújt. Az új Bing fejlettebb keresőélményt kínál, jobban releváns eredményekkel egyszerűbb keresésekre, mint például sporteredményekre, részvényárfolyamokra vagy időjárásra, és egy új oldalsó sávban bővebb válaszokat kínál, ha azokra van szükség. Az új Bing képes összetettebb válaszokat adni a keresésekre, összegzi a webes eredményeket, és új, interaktív csevegési élményt nyújt, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy pontosítsák keresésüket, részletesebb információkat és ötleteket kérjenek. Emellett inspirációt is nyújthat, például segít email írásban vagy egy ötnapos utazás tervezésében, linkekkel az utazás és szállás foglalásához.

Mi a ChatGPT?

A "ChatGPT" a "Chat Generative Pre-trained Transformer" rövidítése, ami egy MI alapú nyelvmodell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki. Ez a modell a mély tanuláson és a transzformerek architektúráján alapul, amely képes emberi nyelvet utánzó interaktív kommunikációra és szöveges válaszok generálására. A ChatGPT-t számos felhasználási területen alkalmazzák, beleértve a vevőszolgálati chatbotokat, a tartalomgenerálást, valamint az oktatást és a kutatást segítő eszközként.

Mi az MI Koalíció?

Az MI Koalíció egy magyarországi kezdeményezés, melyet Dr. Palkovics László, technológiai és ipari miniszter által indítottak el azzal a céllal, hogy Magyarország az MI fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön. A koalíció a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányait és kereteit határozza meg, együttműködést biztosítva az MI-fejlesztők, piaci és állami szereplők, az akadémiai szféra, a szakmai szervezetek és az állami intézmények között. A koalíció kampányokkal, kiállításokkal és oktatási programokkal közelebb hozza a MI-alapú fejlesztéseket a nagyközönséghez.

Összefoglalás

Az AI egyre inkább beépül a mindennapi életünkbe és a vállalkozások működésébe. A folyamatos fejlődés és innováció révén az AI alkalmazásának lehetőségei szinte korlátlanok.

Az MI segítségével a vállalkozások képesek hatékonyabban működni, a fogyasztók igényeit jobban kiszolgálni, és új piacokat felfedezni.

Sipos Csaba

Sipos Csaba

SEO szakértő

Az AI megértése és alkalmazása elengedhetetlen a jelenlegi és jövőbeni vállalkozások számára.

Összefoglalva, ez a technológia egy forradalmi mérföldkő, amelynek segítségével a számítógépes rendszerek képesek tanulni, alkalmazkodni, és döntéseket hozni.

Az AI fontos, mivel számos területen jelentős előnyöket kínál, beleértve a költségcsökkentést, a hatékonyság növelését, és az ügyfélélmény javítását.

Az AI alkalmazásával a vállalkozások képesek megfelelni a fogyasztók egyre növekvő elvárásainak és versenyképességüket fenntartani a piacon.

Ha érdekel, hogyan használhatod ki a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket a vállalkozásodban, csatlakozz a SEO Navigátor marketing klubomhoz, ahol még több információt és támogatást kaphatsz a témában. Ha érdekel a téma, akkor kezdd a tanulást a klubban.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>