Sipos Csaba

Sipos Csaba

SEO Szakértő

Remélem hasznosnak találod ezt a blogbejegyzésem. Oszd meg egy ismerősöddel, akinek segíthet ez az információ.

Ha többet szeretnél tudni erről a témáról, akkor csatlakozz a SEO klubomhoz, kattints ide.


ChatGPT használata [Magyar útmutató az OpenAI chat szoftverhez]

 • Start
 • /
 • Blog
 • /
 • ChatGPT használata [Magyar útmutató az OpenAI chat szoftverhez]
ChatGPT használata

Az AI technológia rohamléptekkel fejlődik, és az OpenAI által fejlesztett ChatGPT ideális példája ennek. Ez a chat mesterséges intelligencia alapú szövegírást segítő eszköz, amely forradalmi lehetőséget kínál a Mikro-, kis- és középvállalkozásoknak.

De mi is pontosan a ChatGPT, hogyan tudjuk használni, és hogyan tudjuk kihozni belőle a legtöbbet?

Ezekre a kérdésekre keresem a választ a következőkben.

Mi a ChatGPT?

A ChatGPT, ami a Generative Pre-training Transformer rövidítése, az OpenAI mesterséges intelligenciájának legújabb iterációja.

Ez az AI rendkívül fejlett, képes szöveget generálni a felhasználó által megadott előzmények alapján. A rendszer rengeteg szöveges adaton lett kiképezve, ezáltal képes kontextust érzékelni, megérteni és használni a válaszokban.

A ChatGPT használata nagyon egyszerű.

Először regisztrálni kell az OpenAI weboldalán, majd belépni a felhasználói fiókba. Itt beírhatjuk a szöveges utasításunkat, amire a rendszer válaszol. 

ChatGPT használata: Az OpenAI mesterséges intelligencia szolgáltatása kis- és középvállalkozásoknak

ChatGPT használata: Az OpenAI mesterséges intelligencia szolgáltatása kis- és középvállalkozásoknak

Az utasítások lehetnek kérdések, kérések vagy akár komplex szcenáriók is. A rendszer ezt az inputot (bemenetet, parancsot, promptot) használja fel a válasz generálásához, így tehát a használatához nem szükséges kódolási ismeret.

A ChatGPT rendkívül rugalmas és sokoldalú.

 • Lehetőség van beszélgetésekre,
 • kreatív írásra,
 • programozási segítségre,
 • üzleti ötletek generálására,
 • értékesítési kampányok megtervezésére,
 • hirdetési szövegek generálására,
 • és még sok másra. 
Sipos Csaba

Sipos Csaba

SEO szakértő

A ChatGPT széleskörű alkalmazhatósága miatt az üzleti szektorban is nagy előnyökkel járhat a használata. A kis- és középvállalkozások számára különösen hasznos lehet a mindennapi feladatok gyorsabb és hatékonyabb elvégzésében.

Belépés és regisztráció

A ChatGPT használatához először regisztrálni kell az OpenAI weboldalán. A regisztrációs folyamat egyszerű és gyors, csupán néhány percet vesz igénybe.

A jelenlegi ChatGPT login oldal

A jelenlegi ChatGPT login oldal

A regisztráció lépései

 1. 1
  Látogass el az OpenAI weboldalára.
 2. 2
  Kattintson a 'Regisztráció' gombra, amely általában a weboldal jobb felső sarkában található.
 3. 3
  Add meg a szükséges információkat, beleértve az e-mail címed, a teljes neved és a jelszavad. (ezek idővel változhatnak)
 4. 4
  Fogadd el az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi Irányelveket.
 5. 5
  Ellenőrizd az e-mail fiókod a regisztrációs linkért, és kattints rá a folyamat befejezéséhez.

Ezután beléphetsz a ChatGPT felületére az OpenAI weboldalán található 'Belépés' gomb segítségével.

Add meg a regisztrációkor használt e-mail címed és jelszavad, majd kattints a 'Belépés' gombra. 

A belépés után egy ilyen felhasználói felület fog fogadni.

A belépés után egy ilyen felhasználói felület fog fogadni.

Ha minden információ helyes, sikeresen be tudsz lépni a rendszerbe, és hozzáférhetsz a ChatGPT szolgáltatásaihoz.

A ChatGPT használata tehát egyszerű, gyors, és nincs szükség különösebb technikai tudásra.

Korlátok, amikre figyelned kell

Az OpenAI chat alkalmazása lenyűgöző képességekkel rendelkezik, de természetesen vannak korlátozásai is.

A rendszer néha nem ad egyértelmű vagy pontos válaszokat, és időnként a kontextustól eltérő információkat is generálhat.

A válaszai korlátozottak a tréning adatokra – ezekkel az adatokkal tanították meg, ezek alapján válaszol –, ezért olyan információkat, melyek a rendszer tréningje után kerültek publikálásra, nem tudja feldolgozni, nem fér hozzá, így ilyen jellegű kérdésekre válaszolni se tud.

GPT-3, GPT-3.5 és GPT-4 nyelvi modellek

Az OpenAI fejlesztéseinek köszönhetően eddig három különböző változatban is elérhető volt a chat, de most már csak a két utóbbit tudjuk használni, ezek a GPT-3, a GPT-3.5, és a legújabb, a GPT-4.

Mindhárom verzió hasonló módon működik, de jelentős fejlesztések történtek a modell méretében és a válaszadási képességében a korábbi változatokhoz képest.

Modell

Paraméterek

Tanítási adatbázis

Válaszadási sebesség

GPT-3

175 milliárd

Interneten elérhető szövegek (2020-ig)

Gyors

GPT-3.5

350 milliárd

Interneten elérhető szövegek (2021-ig)

Mérsékelt

GPT-4

100.000 milliárd

Interneten elérhető szövegek (2021-ig)

Lassabb, de pontosabb

A táblázatból is látható, hogy a modell nagysága a GPT-3-tól a GPT-4-ig többszörösére nőtt.

GPT modellek paraméterei.

GPT modellek paraméterei.

Ez több tudást és pontosabb válaszokat eredményez, bár a nagyobb modellek esetében a válaszadási sebesség csökkenhet. Azonban az OpenAI folyamatosan dolgozik azon, hogy a ChatGPT minden változata minél hatékonyabb és gyorsabb legyen.

GPT modellek tulajdonságainak összehasonlítása

GPT modellek tulajdonságainak összehasonlítása

Emlékezzünk, a chat használata könnyed és intuitív, függetlenül attól, hogy melyik modellt választjuk. Minden változat remekül alkalmazható szövegírásra, kérdések megválaszolására, vagy kreatív ötletek generálására.

Fontos korlátozás még, hogy az ingyenes GPT-3.5 nyelvi modell 3000 szómennyiségig emlékszik egy chat beszélgetésben, az alap GPT-4 modell legfeljebb 8192 kontextus-memória tokent támogat (6-7.000 szó), a GPT-4-32k modell memóriája kb. 25.000 szó/chat.

A ChatGPT-ben tárolt beszélgetések, különálló chat-ek nem látnak át más fiókban zajlott beszélgetésekbe. A rendszer csak a saját chat-ben zajló beszélgetésekre emlékszik a megadott körülbelüli szómennyiségig.

Hogyan használjam a chat-et? Mik azok a promptok (parancsok)?

A ChatGPT irányításának egyik fő módja a "prompt" vagy "parancs" használata.

A prompt az a kérdés, kijelentés vagy utasítás, amit a felhasználó a rendszernek ad, és amire a ChatGPT válaszol.

A chat személyre szabott és kontextusfüggő válaszokat ad a promptokra, melyek lehetnek egyszerű kérdések ("Milyen idő lesz holnap?"), vagy bonyolultabb problémák ("Írj egy összefoglalót a globális felmelegedésről.").

A GPT-4-es nyelvi modell válasza arra, hogy mik azok a Prompt-ok.

A GPT-4-es nyelvi modell válasza arra, hogy mik azok a Prompt-ok.

A modell számára mindegy, hogy a prompt hosszú vagy rövid, részletes vagy általános, a feladat mindig az, hogy a lehető legjobb választ adja.

A promptok segítségével vezérelhetjük a beszélgetést, és irányíthatjuk a ChatGPT-t a kívánt témába.

Bár a modell intelligens és képes önállóan válaszolni, a hosszabb, speciálisabb promptok használatával javíthatod a válaszok relevanciáját és pontosságát.

A chat használatakor tehát érdemes gondosan megfogalmazni a promptjainkat. Egy jól megírt prompt segít a rendszernek pontosan megérteni, mit szeretnénk tőle. – Ezzel kapcsolatban készítettem egy ChatGPT SEO és Prompt Engineering képzést, amit SEO klubtagként ingyenesen megnézhetsz.

A ChatGPT használata lépésről lépésre

Az OpenAI mesterséges intelligencia alapú chat rendszerének használata nem igényel technikai szaktudást, de néhány alapvető lépést követnie kell, hogy a lehető legtöbbet hozza ki belőle.

Lássuk, hogyan történik ez:

 • Regisztráció: Az első lépés a OpenAI weboldalán történő regisztráció. Szükséged lesz egy érvényes e-mail címre és jelszóra.
 • Belépés: Miután regisztráltál, bejelentkezhetsz a fiókodba. Az oldal átirányít a ChatGPT felületére.
 • Beszélgetés kezdése: A beszélgetés kezdéséhez írj be egy promptot vagy parancsot a chat ablakba. A prompt lehet egy kérdés, egy utasítás, vagy akár egy témamegjelölés is.
 • Válaszadás: A ChatGPT azonnal megpróbál válaszolni a promptodra. A válaszok pontossága és relevanciája a beírt prompt minőségétől és részletességétől függ.
 • A beszélgetés folytatása: A beszélgetést folytathatod újabb promptokkal, vagy reagálhatsz a ChatGPT válaszára. A rendszer képes folyamatos párbeszédre, és az előző válaszokat kontextusként használja a következő válaszaihoz.
 • A beállítások módosítása: A ChatGPT rendelkezik bizonyos beállításokkal, amelyek segítségével testre szabhatod az interakciót. Például beállíthatod, hogy a ChatGPT hozzáférjen-e az internethez, vagy melyik nyelvi modellt használja a válaszok generálásához.
Internet hozzáférés engedélyezése a ChatGPT-ben.

Internet hozzáférés engedélyezése a ChatGPT-ben.

A ChatGPT használata tehát egy egyszerű, lépésről lépésre haladó folyamat, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók különböző célokra használják a rendszert, legyen szó egyszerű kérdésekről, összetett problémamegoldásról, vagy kreatív írásról.

A ChatGPT profi használata (a promtok felépítése)

A ChatGPT hatékony használata nagymértékben múlik a promptok megfelelő kialakításán.

Íme néhány tipp, hogy profin használhasd ezt az eszközt:

 • Pontos és egyértelmű: Minél pontosabb és egyértelműbb a prompt, annál valószínűbb, hogy a ChatGPT hasznos és releváns választ ad. Próbáld meg a lehető legtöbb információt megadni, hogy a rendszer pontosan értelmezhesse a kéréseit.
 • Használj teljes mondatokat: A teljes mondatok segítenek a ChatGPT-nek jobban megérteni a kontextust, és így jobb válaszokat adni.
 • Kísérletezz a formátummal: Néha a legjobb eredményeket a különböző prompt formátumok kipróbálásával érheted el. Például, próbálkozz kérdésekkel, utasításokkal, vagy akár narratív szövegekkel.
 • Kontrolláld a válasz hosszát és részletességét: A ChatGPT-nek lehetősége van beállítani a válasz hosszát és részletességét. Ezzel kísérletezve finomíthatod a rendszer válaszait.
 • Tanulj a visszajelzésekből: A ChatGPT visszajelzéseket is kérhet a válaszairól, ami segíthet a rendszernek fejlődni és jobb válaszokat adni a jövőben.
Sipos Csaba

Sipos Csaba

SEO szakértő

A promptok megfelelő kialakítása tehát kulcsfontosságú a ChatGPT hatékony használatában.


Ezekkel a tippekkel segítem a SEO Klub felhasználókat abban, hogy a legtöbbet hozzák ki ebből az izgalmas AI technológiából.

FAQ – Gyakran ismételt kérdések

Mi a ChatGPT?

A ChatGPT egy mesterséges intelligencia (MI) alapú chatbot, amely képes az emberi szintű kommunikációra. Az OpenAI GPT-4 modellje alapján fejlesztették ki, képes komplex beszélgetésekre, és sokféle feladatot el tud látni.

Hol tudok regisztrálni a ChatGPT használatához?

A ChatGPT használatához az OpenAI weboldalán kell regisztrálni. Az elérhetőség és a belépési feltételek változhatnak a szolgáltatás különböző verzióiban.

Mi a ChatGPT válaszadási limitje?

A ChatGPT válaszadási limitje általában néhány másodperc, de ez függ a kérdés bonyolultságától és a rendszer aktuális terheltségétől. A rendszer nem adhat választ olyan kérdésekre, amelyek túlmutatnak a 2021-es adatképzési határidőn.

Mik azok a promptok?

A ChatGPT-t a felhasználó által beadott szöveges promptokkal vezérelheted. A promptok olyan utasítások, amelyek megmondják a modellnek, hogy milyen választ várunk. Például: "Írj egy rövid történetet a sárkányról és a hercegnőről."

Hogyan használhatom a ChatGPT-t lépésről lépésre?

1) Regisztráció az OpenAI weboldalán.
2) Bejelentkezés a fiókba.
3) Szöveges prompt megfogalmazása és beküldése.
4) A ChatGPT válaszának megtekintése.

Hogyan használhatom profi módon a ChatGPT-t?

Profi használat során fontos, hogy pontosan fogalmazd meg a promptokat, hogy az hatékonyan vezérelje a modellt. Ennek érdekében használd a GPT-4 modell képességeit, és építsd be a promptba a szükséges utasításokat.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>