Cikkünkben áttekintjük, hogyan alakulnak a weboldal készítés árak 2022-ben, és mire számíthatunk 2023-ban.

Manapság szinte elképzelhetetlen, hogy egy sikeres vállalkozás ne rendelkezzen saját weboldallal. A weboldal készítésnek alapvetően három lehetséges módja van.

Az egyik, hogy teljesen egyedül vágsz bele, mindenféle segítség nélkül, rengeteg időt rászánva. A másik, hogy egy barátod vagy kollégád segítségét kéred, aki jártasabb a honlapok üzemeltetésében. A harmadik opció, hogy egy profi webfejlesztő cégre bízod magad, és egy héten belül már kezelheted is álmaid weboldalát.

  

Milyen költségekkel kell számolni?

Nézzük, hogy mik azok a kiadások, amik mindhárom esetben felmerülnek weboldal készítés során.

1. Domain név vásárlása

A domain név (másnéven tartománynév) minden honlap URL címének az alkotóeleme. Lényegében nem más, mint a webhely megnevezése, egyben a cégünk márkaneve. Például ez egy domain név: seonavigator.hu.

A domain név vásárlás domain regisztrátoroknál történik, akik gyakran tárhelyszolgáltatók is egyben. Ez a következő vázlatpontban lesz fontos.

Van egy jó és egy rossz hírem ezzel kapcsolatban. A jó hír az, hogy egy domain név lefoglalása viszonylag nem túl drága, általában 1.000-5.000 Ft környékén mozog. A rossz hír viszont az, hogy minden évben meg kell újítani a domain regisztrációt, másképp elveszítjük a weboldalunk domain nevét.

A .hu végződésű tartományneveket a legtöbbször 2 évre adják, míg a .com, .org, .net, és a hasonló domain végződések 1 évre szólnak.

2. Webtárhely vásárlása

Egy weboldal létrehozásának másik alapvető eszköze a tárhelyszolgáltató kiválasztása, akinek a szerverén a honlapunkon megjelenő tartalmakat tárolni fogjuk.

A tárhelyet havidíjért cserében béreljük a szolgáltatótól, és itt meglehetősen nagy eltérések lehetnek a tárhely minőségéből és az elérhető funkciókból adódóan.

A leggyakoribb árkategória éves szinten 20.000-100.000 Ft között helyezkedik el, de persze minden attól függ, hogy hány gigabyte helyre lesz szüksége a weboldaladnak. Például egy webshop, ahol rengeteg termékkép van és folyamatosan bővül az adatbázis, sokkal több helyet igényel, mint egy egyszerű blog.

Az ettől olcsóbb hosting szolgáltatókat jobb kerülni, mivel valószínűleg kevésbé biztonságosak és gyakran összeomlana miattuk a weboldalad is.

Felhívnám mindenkinek a figyelmét, hogy a tárhely mellett a domain név megvásárlása is elérhető a legtöbb szolgáltatónál, így egyszerre két dolgot is letudhatsz egyazon oldalon belül.

3. CMS rendszer kiválasztása

A CMS magyarul tartalomkezelő rendszert jelent, és lényegében ez az a motor, ami működteti az egész weboldalt vagy webáruházat. Itt fontos tisztázni, hogy vannak ingyenes és havidíjas CMS rendszerek is.

A legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer a WordPress, amely nyílt forráskódú és teljesen ingyenesen használható. Rengeteg bővítményt és sablont tölthetsz le hozzá díjmentesen, hogy minél inkább kiszélesítsd webhelyed funkcióinak körét.

WordPress

WordPress

Nem minden CMS rendszer ingyenes azonban, vannak fizetős opciók. Például a Squarespace, amely jelenleg 23 dollár/hónap árcédulával bír. De ugyanúgy bérelhetünk is webáruház rendszereket, például az Unas webshop motorját, havi pár ezer forintért.

4. SSL/TLS tanúsítvány a biztonságért

Az SSL tanúsítvány megvásárlásával tudod biztonságossá tenni a weboldalad és megvédeni a regisztrált felhasználóid e-mail címét, jelszavát, banki adatait. Egyszóval az egész online adatbiztonság attól függ, hogy a webhelyed rendelkezik-e SSL/TLS tanúsítvánnyal.

Amikor aktiválva van az SSL, a weboldal URL címe HTTPS protokoll szerint lesz felépítve (HTTP Secure), valamint a keresősávban megjelenik egy kis lakat ikon a domain név mellett.

SSL/TLS tanúsítvány a biztonságért

SSL/TLS tanúsítvány a biztonságért

Az SSL tanúsítványt leggyakrabban ingyenesen biztosítja a hosting szolgáltató, azonban bizonyos esetekben szükség van magasabb szintű titkosításra, ami évente több tízezer forintba is kerülhet.

5. További költségek

Az imént említett kategóriákon felül olyan költségekkel is számolnunk kell, amelyek bár nem kötelező érvényűek minden weboldal esetében, mégis erősen ajánlottak, ha profi honlapot akarunk készíteni.

Ilyen költségek lehetnek az alábbiak:

  • Weboldal sablonja – széles választékban elérhetők ingyenes WordPress sablonok, azonban az igazán minőségi opciók pénzbe kerülnek.
  • Kiegészítő bővítmények – a WordPress oldalán 60 ezer ingyenes bővítmény található, de a legtöbbnek van prémium verziója, amelyek kibővített lehetőségeket biztosítanak.
  • UX/UI design – a weboldal drótvázának felépítése muszáj, hogy felhasználóbarát legyen, amihez a megfelelő megjelenés is társul.
  • Keresőoptimalizálás – lényeges, hogy a szolgáltatásod vagy a bejegyzéseid minél több emberhez eljussanak és az első oldalon szerepelj a Google találati listáján, így ha nem vagy jártas a SEO területén, ezért is fizetned kell majd valószínűleg. A fizetett hirdetéseket már meg sem említem!

  

Weboldalkészítés árak, ha önállóan csinálod

Amikor önerőből vágsz bele a weboldal készítés világába, akkor két dologgal mindenképpen számolj:

1) Minden weboldalnak vannak alapvető költségei (például domain regisztráció, tárhely vásárlása, CMS rendszer, bővítmények, stb.), amiket nem tudsz megkerülni. Nincs olyan, hogy ingyenes weboldal.

2) Rengeteg időbe telik a weboldal készítés elsajátítása, legfőképp akkor, ha nincs semmilyen informatikai tapasztalatod.

Természetesen megpróbálkozhatsz egyedül beindítani egy honlapot, de valószínűleg heteket, hónapokat fogsz tölteni a számítógép előtt, mire minden eleme működni fog, méghozzá törvényes módon.

Weboldalkészítés önállóan

Weblap készítés önállóan

Arról sem szabad ugyanis megfeledkezni, hogy vannak törvényileg előírt részei egy webhelynek (impresszum, adatkezelési szabályzat, általános szerződési feltételek), amelyekre különösképpen szigorú szabályozás vonatkozik webshopok esetében.

Ezeknek a jogi dokumentumoknak az összeállítása szintén további kiadásokkal jár majd, nem beszélve arról, hogy minden apró részletnek külön utána kell nézned, hiszen nem készítettél még sohasem weboldalt.

Folyamatosan képzéseken kell részt venned, online tanfolyamokat nézned, rengeteg akadályba ütközöl majd. Ezeket persze lehet sikerrel teljesíteni, de egy valami biztos: több száz munkaórát fogsz beleölni a webhelyed elindításába.

Lehet, hogy valamivel olcsóbban jössz ki, valahol 100.000 Ft alatt, de a pénzed helyett az időddel fizetsz.

  

Weboldalkészítés árak profi webfejlesztővel

Azt a lehetőséget hagyjuk inkább, hogy megbeszéled a szomszédoddal vagy valamelyik ismerősöddel, hogy segít elkészíteni egy weboldalt. Nem fog működni, egy honlap készítése sokkal bonyolult a Windows feltelepítésénél.

Ami a legjobb megoldás, az egy profi webfejlesztő szakember megbízása, aki felméri a pontos igényeidet, egyénre szabott árajánlatot ad, és egy héten belül átadja álmaid weboldalát.

Weboldal készítés profi webfejlesztővel

Honlapkészítés és weboldal karbantartás profi webfejlesztővel

Honnan ismerheted fel, hogy minőségi szolgáltatással van dolgod?

  • 5 csillagos ügyfélvéleményekkel rendelkeznek;
  • Rengeteg a referenciájuk;
  • A weboldal készítés minden fázisát profi szakember végzi (szövegíró, UI/UX designer, webfejlesztő, korrektor, online marketinges);
  • Minőségi és felhasználóbarát az oldaluk;
  • Nem erőltetik rád az egyedi fejlesztéseket, hanem a Te elvárásaidnak és igényeidnek megfelelő honlapot készítenek;
  • Pontos árajánlatot adnak, nincs semmi ködösítés.

Egy jól működő weboldal elkészítése 150.000 forintnál kezdődik, a jelenlegi piaci árakat tekintve ez “nevetségesen” olcsónak mondható. Az árlista természetesen rengeteg tényezőtől függ, ezért a honlapkészítés árak 2022-ben a legtöbbször 200.000-250.000 Ft között keresendők.

  

Weboldalt szeretnék – Kihez forduljak, mennyibe kerül?

Dávid Ádám csapata, a Kiszervezett Marketing Kft. már évek óta foglalkozik weboldalak készítésével. Több mint 120 honlapot adtak át sikeresen, rengeteg ajánlással és referenciával rendelkeznek, valamint folyamatosan publikálnak szakmai cikkeket is.

Egy kapcsolati űrlap kitöltése után azonnal felveszik veled a kapcsolatot, és részletesen tájékoztatnak, hogy mennyibe kerül egy weboldal elkészítése az igényeidre szabva.

További információkért látogass el a Kiszervezett Marketing weboldal készítés szolgáltatási oldalára!