Sipos Csaba

Sipos Csaba

SEO Szakértő

Remélem hasznosnak találod ezt a blogbejegyzésem. Oszd meg egy ismerősöddel, akinek segíthet ez az információ.

Ha többet szeretnél tudni erről a témáról, akkor csatlakozz a SEO klubomhoz, kattints ide.


Mi a Google Bard? – A Google Bard AI chat használata

 • Start
 • /
 • Blog
 • /
 • Mi a Google Bard? – A Google Bard AI chat használata
Mi a Google Bard? – A Google AI chatbot használata

A Google Bard használata nagyban hasonlít a többi AI chatbotéra, de a válaszok és felhasználási területek merőben mások is lehetnek.

A Google chatbotja, a Bard, a mesterséges intelligencia legújabb szereplője, úttörő újdonságokat ígér az online marketing és az AI világában.

Ebben a cikkben azt vizsgálom, hogy hogyan alakíthatja át a Bard a vállalkozások, és az online marketing szakemberek munkáját.

Összegyűjtöttem a Bard különleges képességeit, információkat az AI fejlesztéséről a Google Labs-ban, valamint azt, hogy hogyan állhat szolgálatunkra ez az új innovatív technológia.

Olvasd tovább a cikket, hogy megismerhesd a Google Bard működését, felhasználási lehetőségeit, hogy ezt a vállakozásodba beépítve profitálni tudj a Google új AI fejlesztéséből.

Ha érdekel a mesterséges intelligencia, akkor a SEO Navigátor klubjában több ilyen jellegű képzést is találsz még.

Mi a Google Bard?

A Google Bard egy kísérleti, beszélgetésalapú mesterséges intelligencia chat szolgáltatás, amit a Google fejlesztett ki.

A Bard célja, hogy hasonlóan működjön, mint a ChatGPT, azaz képes legyen emberi beszélgetéseket utánozni természetes nyelvi feldolgozással és gépi tanulással.

A Bardot kezdetben a Google LaMDA családjának nagy nyelvimodelljeire (LLMs) alapozták, később pedig a PaLM technológiára váltottak. Erről további infókat itt is találsz.

Működési elve és alkalmazása

A Google Bard egy beszélgetésalapú AI chatbot, hozzáfér a webhez és LLM-eket használ szöveggenerálásra, más néven "nagy nyelvi modelleket", amik óriási szöveg- és kódadatbázison tanultak.

Ez a tanítási folyamat kulcsfontosságú a Bardhoz hasonló AI chatbotoknál, hiszen ennek segítségével képes emberihez hasonló szövegválaszokat generálni a felhasználói kérésekre.

A Bard nemcsak a Google keresőt egészíti ki, hanem integrálható weboldalakba, üzenetküldő platformokba vagy alkalmazásokba, hogy valósághű, természetes nyelvű válaszokat nyújtson a felhasználók kérdéseire.

A Bard bővítmények bemutatása az alábbi videókban.

A vállalkozók számára, akik maguk végzik az online marketing feladataikat, a Google Bard jelentős előnyt jelenthet.

A Google Bard tehát nemcsak egy innovatív technológiai eszköz, hanem egy potenciálisan hasznos segítség azok számára, akik az online marketing és SEO területén dolgoznak.

Hogyan működik a Google Bard? (LaMDA, PaLM 2, Transformer a Google neurális hálózati architektúrája)

A Google Bard AI chatbotja kezdetekben a Google nyelvi modelljére, a Language Model for Dialogue Applications (LaMDA)-ra épül, amely a Google Transformer nevű neurális hálózati architektúráján alapul. A LaMDA-t beszélgetési célokra tervezték és tanították, és ez volt az első lépés a Bard létrehozásában.

Rövid videó a Google Bard működéséről.

A PaLM 2 szerepe

A Bardot a későbbi fejlesztések során a Pathways Language Model 2-re (PaLM 2) alapozták. A PaLM 2 egy nagy nyelvi modell, amely a Google gépi tanulási és felelős AI kutatásának legújabb eredményein alapul. 

Ez a modell különösen ügyes az összetett gondolkodási feladatokban, beleértve a kódolást, matematikát, osztályozást, kérdésmegválaszolást, fordítást és a többnyelvű kompetenciát, továbbfejlesztve a korábbi LLM-eket, mint éldául a PaLM-ot is.

A PaLM 2 képességei

A PaLM 2 előképzése során párhuzamos többnyelvű szövegeken és sokkal több különböző nyelven íródott korpuszon tanult, mint elődje, a PaLM. Ezáltal kiemelkedik a többnyelvű feladatokban.

Továbbá, a PaLM 2 képes a komplex feladatok egyszerűbb részfeladatokra bontására, és jobban megérti az emberi nyelv finomságait, mint a korábbi LLM-ek. Például kiválóan érti a rejtvényeket és idiómákat, amelyek az ambivalens és átvitt értelemben használt szavak megértését igénylik.

A PaLM 2 fejlesztése és alkalmazása

A PaLM 2 nagy mennyiségű weboldalon, forráskódon és más adatkészleteken lett előképezve, ami lehetővé teszi, hogy kiválóan bánjon a népszerű programozási nyelvekkel, mint a Python és a JavaScript, valamint specializált kódok generálására is képes legyen, például Prolog, Fortran és Verilog nyelveken.

A PaLM 2 a Google gépi tanulási megközelítésén alapul, és minden verzióját alaposan értékelik a potenciális károk és elfogultságok, valamint a kutatási és termékbeli alkalmazások szempontjából. 

A PaLM 2 fejlesztése három fő kutatási előrelépést egyesít a nagy nyelvi modellek területén: a számítógép-optimális skálázás használatát, a jobb adatkészlet-keveréket és a frissített modellarchitektúrát és célokat.

A PaLM 2-ről itt találsz egy érdekes videót.

Hogyan tudom használni a Google Bard-ot? (Regisztráció, előfizetés, elérhetőség, nyelvek és országok)

A Google Bard chatbotja már elérhető számos országban, régióban, beleértve az Európai Uniót (EU) és így köztük Magyarországot is..

A Google bejelentette, hogy Bard támogatását kibővítették több nyelvre is, mint például a kínai, spanyol, német, arab, hindi és a magyar.

A Bard fejlesztése során a Google szorosan együttműködött szakértőkkel, politikai döntéshozókkal és adatvédelmi szabályozókkal, hogy biztosítsa az AI irányelveinek megfelelő fejlődést és az adatvédelmet.

Hozzáférés és Használat

A Bard legújabb verziójának kipróbálásához egyszerűen látogasson el a Bard weboldalára vagy alkalmazásába, és kezdjen el vele beszélgetni. 

A Google Bard weboldala, kipróbáláshoz szükséged lesz egy Google fiókra.

A Google Bard weboldala, kipróbáláshoz szükséged lesz egy Google fiókra.

A felhasználók testre szabhatják a Bard által nyújtott válaszok típusát, feltölthetnek képeket elemzés céljából, és elmenthetik a beszélgetéseket későbbi használatra.

Google Bard chat ablak egy olyan kérdéssel amiben egy kép is feltöltésre került.

Google Bard chat ablak egy olyan kérdéssel amiben egy kép is feltöltésre került.

Új Funkciók és testreszabás

A Bard legújabb frissítéseivel a felhasználók képeket is felhasználhatnak a kérésekben.

Google Bard kérdés képpel, és a válasz tökéletes.

Google Bard kérdés képpel, és a válasz tökéletes.

A Bard frissítései lehetővé teszik a felhasználók számára a válaszok meghallgatását is, ami segíthet a szavak helyes kiejtésének megértésében vagy például egy vers vagy forgatókönyv meghallgatásában. 

A felhasználók mostantól rögzíthetik, menthetik és megoszthatják a Barddal folytatott beszélgetéseiket. 

A Bard kódolási képességeinek bővítése érdekében a felhasználók most már Python kódot is exportálhatnak Replitre, eddig csak a Google Colab volt erre a célra használható.

Mire lehet használni a Google Bard-ot? (chat beszélgetés, online marketing, videófeldolgozás, fordított képkeresés)

A Bard nagy segítség lehet az online vállalkozásoknak a marketing, SEO és egyéb értékesítési és tervezési folyamatokban, de több területet is fog érinteni még ez a chat alkalmazás.

A teljesség igénye nélkül nézzünk pár felhasználási területet.

1. Chat beszélgetés és Online Marketing

A Google Bard egy AI-alapú eszköz, amelyet az online marketing, értékesítés és fejlesztés területén dolgozó szakemberek számára is terveztek.

A Bard az egyszerű kérdésektől kezdve a bonyolult kreatív feladatokig sokféle kérdésre képes válaszolni, és fenntartja a kontextust a beszélgetés során.

A vállalkozók számára, akik maguk végzik az online marketing feladataikat, a Google Bard jelentős előnyt jelenthet.

A Bard képes a felhasználói kérdések megválaszolására, információk gyors és hatékony keresésére, valamint az online kommunikáció és tartalomgenerálás elősegítésére. 

A gépi tanuláson és természetes nyelvi feldolgozáson alapuló AI chatbotok, mint a Bard, segíthetnek a vállalkozásoknak az ügyfélkommunikáció javításában, az SEO-optimalizált tartalom létrehozásában, és az online jelenlétük hatékonyabb kezelésében.

A Google Bard sokrétű integrációval rendelkezik.

A Google Bard sokrétű integrációval rendelkezik.

A Google a Bard-ot minden termékébe integrálja, így a használata szinte minden online marketing feladat elvégzésénél kézenfekvő lesz.

2. Videófeldolgozás

A Bard AI chatbot most már képes válaszolni a YouTube videókkal kapcsolatos kérdésekre is. 

A Google Bard megnézi helyetted a YouTube videókat és összefoglalja azt, hogy a videóban miről volt szó.

A Google Bard megnézi helyetted a YouTube videókat és összefoglalja azt, hogy a videóban miről volt szó.

Korábban csak videók keresésére volt alkalmas, most már konkrét tartalmi kérdésekre is válaszolhat. Például, ha egy utazási videót nézünk és látunk egy érdekes helyet, megkérdezhetjük a Bardtól, hogy hol található ez a hely.

A Google Bard megnézi helyetted a YouTube videókat és összefoglalja azt, hogy a videóban miről volt szó, akár kérdéseket is tehetsz fel neki a videóban elhangzott információkról. – És a Bard azt az akadályt is könnyedén veszi, ha a videó nyelve nem a Te beszélt nyelved.

3. Fordított képkeresés és képi válaszok, képek értelmezése

A Bard képessé vált arra, hogy a válaszait képekkel is gazdagítsa, és képeket fogadhat a felhasználóktól is. 

Például egy fotót feltölthetünk a kutyánkról, és megkérdezhetjük a Bardot, hogy írjon vicces feliratot róluk.

Fordított képkeresés és a képek értelmezése a Google Bard-ban.

Fordított képkeresés és a képek értelmezése a Google Bard-ban.

A Bard nem csak leolvasta mi van a képen, hanem értelmezte is, hogy az miről szól, mit ábrázol..

...és a válasz:

A Bard nem csak leolvasta mi van a képen, hanem értelmezte is, hogy az miről szól, mit ábrázol..

A Bard nem csak leolvasta mi van a képen, hanem értelmezte is, hogy az miről szól, mit ábrázol..

A Bard a Google Lens segítségével elemzi a fotót, felismeri a kutyafajtákat, és néhány kreatív feliratot javasol – mindezt másodperceken belül

4. Fejlesztési és integrációs képességek

A Bard integrálható a Google alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal, mint például a Docs, Drive, Gmail, Maps és mások, ezzel gazdagítva a felhasználói élményt.

Emellett tervek vannak arra, hogy a Bard képes legyen az internet szerte elérhető szolgáltatásokhoz csatlakozni, így lehetővé téve olyan dolgokat, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

Adobe Firefly

Adobe Firefly

Például a Bard integrálható lesz az Adobe Firefly kreatív generatív AI modellekkel, így könnyen és gyorsan átalakíthatja a kreatív ötleteket magas minőségű képekké. – Erről bővebben itt olvashatsz.

Ezek a képességek jelentős előnyöket kínálnak a felhasználóknak, különösen az online marketing és a kreatív tartalomgenerálás területén, valamint a videófeldolgozás és a fordított képkeresés és kép-értelmezés területén is.

Kritikák a Google Barddal kapcsolatban

Többször is támadták a Google AI chatbotját a tényszerűtlen és kezdetleges válaszadások miatt.

1. Tényszerűtlen válaszok

A Google Bard, mint az AI chatbotok esetében általában, szembesül azzal a kritikával, hogy téves információkat adhat meg tényként.

Ezt példázza a James Webb Űrteleszkóppal kapcsolatos eset is, ahol a Bard egy nagy nyílvánosság előtt végrehajtott tesztben – amely arra volt hívatott, hogy a Bard "felsőbbrendűségét" bizonyítsa – helytelenül állította, hogy a JWST készítette az első képet egy exobolygóról.

Ez az eset kiemeli az AI modell pontos információk szolgáltatásának nehézségeit, valamint azt a veszélyt, hogy a statisztikai alapú rendszerek, nem mindig képesek valós tényeket közölni

2. Gyors és hiányos fejlesztési folyamat és a Trusted Tester

A ChatGPT megjelenésével kiéleződött a mesterséges intelligencia területén történő versenyhelyzet az AI piaci monopóliumáért.

A Google-nek a ChatGPT chatbot és a Bing AI keresőmegoldásokra kellett nagyon, de nagyon gyorsan reagálni egy félkész termékkel.

A Google Bard idő előtti kiadásának egyik fő oka a ChatGPT megjelenése, és a vele járó erős versenyhelyzet kialakulása az AI piacon volt.

A Google Bardot, mint az AI chatbotját, közvetlen válaszként fejlesztette ki az OpenAI által kiadott ChatGPT népszerűségének növekedésére. A Bard bevezetése egyfajta "mesterséges intelligencia versenyfutásnak" tekinthető, amit az OpenAI ChatGPT-je indított el, és amelyben a Microsoft Bingje is fontos szereplő. 

Ebben a kontextusban a Bard kiadása sürgős válaszként tűnik fel a ChatGPT gyorsan növekvő népszerűségére és piaci hatására. A Bard kezdeti kiadása korlátozott mértékben történt 2023 márciusában, ami vegyes fogadtatásra talált, mielőtt további országokba terjeszkedett volna májusban.

Megjelent a Google Bard, de még nem volt kész?

Szakértők szerint a Bard és hasonló AI chatbotok gyors fejlesztése és idő előtti bevezetése problémás lehet, mivel ezek a rendszerek a hiteles információ szolgáltatásánál gyakran hibáznak.

Ez a probléma különösen súlyos lehet, amikor a vállalatok pénzügyi érdeklődése a gyors piacra lépésre ösztönzi őket, anélkül, hogy kellően alaposan elemeznék a rendszerük hatásait és pontosságát.

A James Webb Űrteleszkóppal kapcsolatos eset miatt a Google-nek lépnie kellett, és egy visszajelzéses és belső vizsgálati rendszert dolgozott ki.

A Google szerint ez az eset kiemeli egy alapos tesztelési folyamat jelentőségét.

A vállalat "Trusted Tester" programjával külső visszajelzések és belső tesztelés kombinációjával igyekszik biztosítani, hogy a Bard válaszai magas színvonalúak, biztonságosak és valós információkon alapulnak. – Infók erről itt.

A Google Bard vagy a ChatGPT a jobb, esetleg a Miscrosoft Bing AI?

Az AI-modellek összehasonlítása, mint a ChatGPT, Google Bard és Microsoft Bing AI, kihívásokkal teli feladat, mivel mindegyik rendszer egyedi erősségekkel és korlátokkal rendelkezik.

Az említett AI-modelleket összehasonlítva ezek a legszembetűnőbb főbb különbségek:

ChatGPT

 • Erősségek: A ChatGPT különösen erős a sokoldalúságban, amelyet a különböző típusú feladatok kezelésére fejlesztettek ki, beleértve az ügyféltámogatást, tartalomgenerálást és személyes asszisztenciát.
 • Korlátok: Korlátozásai közé tartozik a pontatlanság vagy elfogultság előfordulása a képzési adatok miatt.
 • Felhasználói felület: Interaktív és beszélgetésalapú felületet kínál, amely dinamikus és tájékoztató párbeszédet tesz lehetővé.
A ChatGPT chat felülete.

A ChatGPT chat felülete.

Google Bard

 • Erősségek: A Bard kiemelkedik a kreatív írásban, és együttműködik az emberekkel, hogy elbűvölő történeteket és költeményeket alkossanak.
 • Korlátok: Hasonlóan a többi AI-modellekhez, korlátai közé tartozik a pontosság és az elfogultság kérdése. – Saját tapasztalataim alapján a Google Bard többet hibázik és többször tagadja meg a válaszadást, de ha épp segítőkész, akkor sokkal jobb minőségű (emberi beszélgetés) szöveget tud generálni.
 • Felhasználói felület: Egy irányítottabb és együttműködő felületet biztosít, amely elősegíti az ember és AI közötti harmonikus partnerséget. Eza  felület interaktív és beszélgetésalapú, ami dinamikus és tájékoztató párbeszédet tesz lehetővé.
A Google Bard chat felülete.

A Google Bard chat felülete.

Microsoft Bing AI

 • Erősségek: A Bing AI elsősorban a keresőmotorokat hajtja meg, lehetővé téve a pontos és hatékony információkeresést a különböző témákban.
 • Korlátok: Folyamatos kihívásokat jelent az algoritmusok folyamatos finomítása és az felhasználói igényeknek való megfelelés, ennek a negatív hatásai érződhetnek a chat felületen történő beszélgetés során is.
 • Felhasználói felület: Egy ismerős és egyszerű felületet kínál, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a kívánt információk könnyű elérését.
A Bing AI chat felülete.

A Bing AI chat felülete.

Minden AI-modell egyedi előnyöket és korlátozásokat kínál, így a legjobb választás a felhasználói igényektől és a kívánt alkalmazás típusától függ, valamint fontos, hogy a kapott válasz minősége nagyban függ az adott témától, a téma bonyolultságától, érvelés szükségességétől, és egyéb ilyen jellegű összetevőktől. 

Ezért az a legjobb megoldás, ha először mindhárom AI szoftvert teszteled ugyanazzal a kérdéseddel, majd azt használod, amelyiknek a válasza jobban megfelel az elvárt igényeidnek. Ez témánként, iparáganként változhat.

Sipos Csaba

Sipos Csaba

SEO szakértő

Milyen más AI-szolgáltatásokkal rendelkezik a Google?

A Google számos AI-szolgáltatást kínál, amelyek különböző területeken használhatók. Két kiemelkedő példa erre a MusicLM és az Imagen AI.

MusicLM

Funkciók és alkalmazások: A MusicLM egy úttörő zene generálási eszköz, amely természetes nyelvű AI-t használ a zenei kompozíciók létrehozásához. A felhasználók szöveges leírásokat adhatnak meg, amelyeket a MusicLM zenei darabokká alakít. Ez a rendszer zenei kompozíciók létrehozására képes bármely műfajban, a felhasználói bevitel alapján.

Google MusicLM

Google MusicLM

Imagen AI

Funkciók és Alkalmazások: Az Imagen AI egy szövegből képet generáló diffúziós modell, amelyet a Google fejlesztett. Képes fotorealisztikus képeket létrehozni a bemeneti szöveg alapján.

A Google Imagen működése

A Google Imagen működése

Az Imagen a T5-XXL encoder használatával kódolja a bemeneti szöveget, majd egy feltételes diffúziós modellt alkalmazva alakítja át a szövegbeágyazást 64x64 képpé, és szuperfelbontású diffúziós modelleket használ a képek további finomítására.

A Google Imagen által generált képek.

A Google Imagen által generált képek.

Ezek a szolgáltatások különböző módokon hasznosíthatók a kreatív és technológiai területeken, például zenei kompozíciók létrehozásához vagy vizuális tartalmak generálásához.

Mi a Gemini: a Google DeepMind által létrehozott nagy nyelvi modellje?

A Google Gemini, a Google DeepMind által fejlesztett nagy nyelvi modell (LLM), a mesterséges intelligencia területén az OpenAI-val való versenyre létrehozott rendszer.

A Gemini egy multimodális AI rendszer, amely ötvözi a DeepMind AlphaGo rendszerének erősségeit a kiterjedt nyelvi modellezéssel, amely lehetővé teszi a szöveg, képek és más adattípusok integrálását. Ezáltal a Gemini természetesebb konverzációs képességeket biztosíthat, és elősegítheti az olyan feladatok elvégzését, amelyek érvelést igényelnek.

Google Gemini Project

Google Gemini Project

A Google új AI infrastruktúráját, a Pathways-t használva a Gemini az eddigi legnagyobb nyelvi modell lehet, amely valószínűleg meghaladja a GPT-3 több mint 175 milliárd paraméterét. 

A Gemini technikái, mint a megerősítő tanulás és az AlphaGo rendszerének erősségei, új képességeket adhatnak a rendszernek, például érvelés és problémamegoldás terén.

A DeepMind vezérigazgatója, Demis Hassabis szerint a Gemini egy sor modell lesz, amelyek különböző méretekben és képességekben lesznek elérhetők, és lehetőséget biztosítanak a memória, a tényellenőrzés és a megerősítő tanulás fejlesztésére, az információ pontosságának növelése, és a veszélyes hallucinált tartalmak csökkentése érdekében..

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója szerint a Gemini és a jövőbeli iterációi végül "lenyűgöző univerzális személyi asszisztensekké" válnak, amelyek az emberek mindennapi életébe integrálódnak, mint például az utazás, a munka és a szórakozás területein.

A Gemini a szöveg és a képek erősségeit fogja ötvözni, ami arra utal, hogy a mai chatbotok néhány éven belül jelentéktelennek tűnhetnek ezzel az új fejlesztéssel összehasonlítva.

Összefoglalva, a Gemini a Google ambiciózus törekvése az AI területén, amely többféle adattípus integrálásával és fejlett technológiákkal hivatott új szintre emelni a gépi intelligenciát, különösen a nyelvfeldolgozás és az interaktív AI területén.

És akkor így visszakanyarodhatunk oda, hogy mi köze a Geminimek a Google Bard-jához. 

A válasz egyszerű, a Google Bard a jövőben ezt az LLM-et fogja használni és így a válaszai még pontosabbak, kreatívabbak és kielégitőek lehetnek a számunkra.

Gyakran Ismételt Kérdések a Google Barddal Kapcsolatban

Mi a Google Bard?

A Google Bard egy beszélgetésalapú mesterséges intelligencia chat szolgáltatás, amelyet a Google fejlesztett ki. A Bard célja, hogy hasonlóan működjön, mint a ChatGPT, azaz képes legyen emberi beszélgetéseket utánozni természetes nyelvi feldolgozással és gépi tanulással.

Hogyan működik a Google Bard?

Bard a Google DeepMind által fejlesztett PaLM 2 és a LaMDA technológiákra alapozva működik. Ezek a technológiák lehetővé teszik a Bard számára, hogy érthető és kontextusba helyezett válaszokat adjon a felhasználói kérésekre.

Milyen előnyökkel jár a Google Bard használata?

A Bard segíthet az ügyfélkommunikáció javításában, az SEO-optimalizált tartalom létrehozásában, és az online jelenlét hatékonyabb kezelésében. Különösen hasznos lehet vállalkozók számára, akik maguk végzik az online marketing feladataikat.

Miben különbözik a Google Bard a ChatGPT-től?

Minden AI-modell egyedi erősségekkel és korlátokkal rendelkezik. A Bard különösen erős a kreatív írásban és a többnyelvű kommunikációban, míg a ChatGPT a sokoldalúságában emelkedik ki.

Összefoglalás

A Google Bard és a ChatGPT a két legnagyobb piacvezető AI alapú chat szolgáltatás, amik már emberi szintű és minőségű szövegeket tudnak generálni.

Mindkét szoftvernek vannak előnyei és hátrányai, de ha vállalkozásod van és magad csinálod meg az online feladatokat, akkor ne csak a ChatGPT-t használd, hanem tégy egy próbát a Google Bard-al is.

A Bard, ha megkapja a Gemini nagy nyelvi modellt, akkor valószínűleg sokkal jobb válaszokat fog tudni adni, mint most, így ez nagy segítség és piaci versenyelőny lehet neked.

Ha érdekel a mesterséges intelligencia, az online marketing vagy a SEO, akkor csatlakozz a SEO klubomhoz, ahol több száz taggal együtt Te is értesülhetsz a legfrissebb hírekről, technikai megoldásokról és tesztelt módszereket is tanulhatsz.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>