A Google hivatalosan bejelentette, hogy széles körű alap-algoritmus (Core Update) frissítést hajt végre. A frissítés 2019. június 3-án, hétfőn indul.

2019. június 3-án, hétfőn Twitteren keresztül jelentette be a Google, hogy a frissítést elindították, és már csak idő kérdése, hogy megérkezzen az összes adatközpontjukba. – Tehát lássuk, megérezzük a hatását. Ez akár pár napba is beletelhet a hírek szerint.

Az eredeti bejelentést a Google az előző napon vasárnap tette meg, amikor egy hivatalos közleményt adott ki a frissítésről. Ez azért is meglepő, mert a Google nem szokta előre bejelenteni az algoritmus frissítéseket.

A furcsaságok sorát az is bővíti, hogy már a Google maga adott nevet az algoritmus frissítésnek, pedig ezeket sem szokták nevesíteni. – Rendszerint ilyen esetben a webmesterek nevezik el az egyes algo-frissítéseket valamilyen esemény alapján.

Az eredeti Twitter bejelentés valahogy így hangzott:

„Holnap széles körű alap-algoritmus frissítést indítunk az útjára pont ugyanúgy, ahogy ezt évente többször is megtesszük. Ez lesz majd a 2019.-es júniusi alap-algoritmus frissítés. Az ilyen frissítésekkel kapcsolatos útmutatásaink pont ugyanazok, mint amiket már eddig is adtunk.

Kérjük olvassa el az alábbi Tweet-et, ami ugyanebben a témakörben született:”

A Google SearchLiaison linkelt egy 2018. október 11-ei Tweet-et, ahol a széles körű alap-algoritmus frissítésről írtak, és azt mondták, hogy ilyen esetben a webmestereknek és weboldal tulajdonosoknak nincs különösebb tennivalója.

Ha helyezészuhanást, vagy látogatószám esést tapasztaltak, akkor a teljes weboldal minőségén próbáljanak meg első sorban javítani. A Tweet valahogy így hangzott:

„Ahogy eddig is mondtuk a Google folyamatosan hajt végre algoritmus frissítéseket, rendszerint minden nap történiek egy vagy több változtatás. Ezeknek a célja, hogy jobb eredményeket kapjanak a keresést végző személyek.

A legtöbb változtatásnak észrevehetetlen hatása van, de javítják a találati lista eredményét.

Fontos leszögezni, hogy ilyen esetben nem kell a weboldalon javítani semmit, nehogy véletlenül a weboldal tulajdonosok téves következtetéseket levonva rontsanak a teljes weboldal megítélésén.”

Mit kell tenni a Google alap-algoritmus frissítés után?

Ahogy a Google nyilatkozta, semmit! – Egy Core algoritmus frissítés esetében nem a gyenge minőségű weboldalakat szankcionálják, hanem a keresési eredmények relevanciáján javítanak.

Amikor egy tartalom minőségéről beszélünk, akkor legfőképp a spam jellegű gyenge minőségű tartalmakra gondolunk. Ezzel szemben az alap-algoritmus frissítés a felhasználók keresési szándékának megértésére, és a tartalom megértésére összpontosít. Ezért nem beszélhetünk a spam jellegű tartalmakról, amikor a Core algoritmus frissül.

Általánosságban elmondható, hogy az ilyen típusú frissítések a Google keresési lekérdezések megértésének javításáról szólnak és arról, hogy jobban megértse miről szólnak ez egyes tartalmak. A Core algoritmus frissítés fő célja, hogy mindkét fél, a weboldal tulajdonos, és a keresést végző személy elégedettebb legyen az eredménnyel.

Jobban belegondolva, ha egy ilyen frissítés hatására az egyik kulcsszavadra zuhant a weboldalad, akkor valószínűleg a Google nem adott volna megfelelő minőségű érdeklődőt. – Ebben az esetben azt kell vizsgálni, hogy milyen tényezők vezettek oda, hogy sérült a weboldalunk relevancia tényezője a keresési szándékra.

Szerző megjegyzése: Az alap-algoritmus része lett a Google Panda, ami viszont a weboldalak minőségét pontozza, ez szűri a tartalmi spam tevékenységeket is. A két algoritmus frissítése nem válik el élesen egymástól, így nem lehet pontosan tudni, hogy mikor milyen tényezők hiányosságaira kell figyelni.

Várjuk a fejleményeket, hogy milyen weboldalakat érint majd a 2019. júniusi Google alap-algoritmus frissítés. Zuhant a helyezésed, látogatószámod? Oszd meg velünk a poszt alatt, és megpróbáljuk megkeresni azokat a hibákat amik ezt okozhatták.