Több külföldi SEO portál, és a rangsor változását követő szoftverek is Google algoritmus frissítés nyomait jelentették. A frissítés 2019. július 11. és 12. között indult el, de most 17-én is voltak még mozgásra utaló jelek.

Mint szinte mindig, a Google most sem erősítette meg az algoritmus frissítés tényét, de mivel szinte minden helyezéskövető eszköz jelezte a változásokat, így foglalkoznunk kell a dologgal.

Első körben nézd meg, hogy volt-e helyezészuhanás, javulás vagy látogatóforgalom változás erre az időszakra a weboldaladnál.

Ha volt akkor ez összefügghet a mostani Google frissítéssel.

Pontos adatok még nincsenek, hogy mi állhat a dolog hátterében, amint lesz azt megírjuk nektek.

A cikket azért publikáltuk, hogy ha ebben az időszakban végeztél módosításokat a weboldaladon, akkor nehogy téves következtetéseket vonj le az eredménnyel kapcsolatban. – Nem biztos, hogy a módosítások eredményezték azt a változást, amit most tapasztalsz.

A SEO Navigátor zárt keresőoptimalizálási klubjában is kaptunk visszajelzéseket erre az időszakra. – Volt akinek az organikus forgalma zuhant, pont úgy, ahogy a külföldi SEO szakportálokon is írták.

Organikus látogatószám változás visszajelzések a keresőoptimalizálás klubból.

Organikus látogatószám változás visszajelzések a keresőoptimalizálás klubból.

Ha már külföldi szakportálok, akkor idézek pár sort innen.

A Search Engine Roundtable azt írta, hogy láttak a keresőoptimalizálási fórumokon megnövekedett mennyiségű beszélgetést a témában. Körülbelül kétszer annyi visszajelzés volt forgalomváltozásról, mint egy más átlagos napon. Nem kiugró mennyiség, de mégis kétszer több az átlagosnál.

Egy nagyobb algoritmus frissítéskor ennél jóval nagyobb számban érkeznek visszajelzések.

Továbbiakban az automatikus helyezéskövető szoftverek (automated tracking tools) szinte mindegyike jelezte, hogy valami történik a Google háza táján.

Pár komment a témában:

Határozottan észreveszek néhány ingadozást ami eltér a szokásostól. Egy csendes hét után úgy tűnik, hogy a Google frissítést bocsát ki.

Észrevettem a hatalmas ingadozásokat, de nem tudom, hogy ez azért van, mert módosításokat végeztem a weboldalon, amit én csináltam, vagy rajtam kívülálló dolog történik.

Valaki látta, hogy az elmúlt pár napban nőttek a SERP helyezések? Sok új kulcsszóra kezdtem rangsorolni, és a forgalom 40% -kal nőtt az elmúlt 2 napban.

Ilyen és ehhez hasonló visszajelzések voltak a fórumokban. Most nézzük miket mutattak a helyezéskövető szoftverek.

Mozcast

Mozcast előrejelzése az algoritmus frissítésről.

Mozcast előrejelzése az algoritmus frissítésről.

Algoroo

Algoroo előrejelzés.

Algoroo előrejelzés.

Rank Ranger

Rank Ranger előrejelzés.

Rank Ranger előrejelzés.

SEMRush

SEMRush előrejelzés.

SEMRush előrejelzés.

A fórum beszélgetések szombaton indultak el a témában, amik egész vasárnap estig tartottak. A Google nem nyilatkozott, annyit közöltek nemes egyszerűséggel, hogy „SAJNÁLJÁK”.

John Mueller annyit mondott, hogy sajnálja.

John Mueller annyit mondott, hogy sajnálja.

A történet folytatódik!

A hétvégi változások a visszajelzések alapján vasárnap éjszaka befejeződtek. A fórum beszélgetések teljesen megszűntek. Majd a tegnapi nap, 2019. július 16-án újból mozgott a találati lista.

Információ nincs, találgatások vannak.

Sokan úgy vélik, hogy ez a jelenlegi algoritmus frissítés nem egy nagy frissítés volt, valami kiegészítő módosítás lehetett az előző hónap 2019. júniusi alap algoritmus frissítéshez. – Vagy sem. :)

Új hozzászólás a fórumokon:

A júniusi alap algoritmus frissítés után a Google találati lista „eldobta” a weboldalam fő kulcsszóra, nem voltam a SERP-ben. Más kulcsszavaim is zuhantak. Vártam a helyreállást, ami a hétvégén meg is történt.

Ebből a hozzászólásból is látszik, hogy valószínűleg van összefüggés a múlt havi alap algoritmus frissítés, és a mostani változtatások között.

Nem csak a fórumokon voltak visszajelzések, hanem a SEO szakemberek körében is. Glenn Gabe a G-Squared Interactive (GSQi) -tól is írt a júniusi és júliusi változásokról, Ő is hasonlóságokat lát a két fluktuáció között.

A második hullámot újra észlelték a nyomkövető eszközök.

RankRanger

RankRanger második észlelés.

RankRanger második észlelés.

Mozcast

Mozcast: második észlelés.

Mozcast: második észlelés.

A saját mérések alapján változott a sorrend a keresőoptimalizálás kulcsszóra is a hazai találati listában. A SEO Navigátor mozgását látjátok a többi weboldalakhoz képest.

Keresőoptimalizálás kulcsszóra is változtak a helyezések idehaza.

Keresőoptimalizálás kulcsszóra is változtak a helyezések idehaza.

Ha érintett a weboldalad a jelenlegi algoritmus frissítésnél, akkor szintén minőségi tényezőket kell keresni, mint a múlt havi alap (CORE) algoritmus frissítés esetében is. Érdemes átnézni a keresőoptimalizálás alapjairól szóló cikkemet.

Ellenőrizzétek a helyezéseket, de legfőképp az organikus forgalmat, ami a Google-ből érkezik. Ha tapasztaltatok valamit jelezzétek nekünk, és megpróbálunk segíteni nektek is.